Nakup podjetja – kaj je potrebno vedeti?

Se zanimate za nakup podjetja, pa ne veste, kako pristopiti k stvari? Pred nakupom se je pametno temeljito pozanimati o podjeju, ki ga nameravate kupiti. Osnova je analiza poslovanja podjetja, ki pove, kako uspešno je podjetje, ali ima neporavnane obveznosti in ostalo.

Odpreti svoje podjetje, ki nima še ničesar, ali kupiti podjetje, ki že deluje in ima postavljene sisteme poslovanja? Odličitev ni enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Vsaka izmed alternativ ima svoje prednosti in slabosti. S svojim podjetjem imate možnost zgraditi svoj sistem, pridobiti svoje stranke in zgraditi blagovno znamko, vendar je po drugi strani to dolgotrajen proces, med katerim veliko podjetij propade. Na drugi strani se lahko odločite za nakup že obstoječega podjetja, s katerim prihranite precej časa, če je že uspešno in je tudi integracija uspešna.

Nakup podjetja pa ni tako enostaven. Potrebno je preveriti, če je podjetje res tako uspešno, kot se zdi navzven. Upoštevati je potrebno vse vidike: kakšno je finančno stanje, kako potekajo procesi, ali so optimizirani, kakšno je vodenje ipd. Pametno je opraviti tudi pravno svetovanje, da se prepričamo, da je vse zakonito urejeno in se kasneje ne bo težav.

Analizo poslovanja podjetja lahko izvedete sami ali jo prepustite strokovnjakom. Poskrbeti je potrebno, da bodo podatki aktualni, resnični in prikazani smiselno. Na podlagi podatkov z analizo zaključite, ali je nakup smiselna poteza ali ne. Če se odločite za nakup, sledijo pogajanja o ceni. Za kakšno ceno boste podjetje kupili, je odvisno od stanja podjetja in sposobnosti pogajnja obeh strani.

Po nakupu sledijo prvi koraki skupnega sodelovanja. Ali so potrebne kakšne spremembe? Kakšna je dolgoročna strategija? Natančen načrt sodelovanja bo pomagal k lažjemu prehodu, poleg tega pa bo manj težav pri samem poslovanju. Nakupa podjetja se torej lotite premišljeno, saj ne gre za kompleksen proces, ki vas na koncu lahko veliko stane, če ni izpeljan pravilno.