Za uspešno opravljanje gostinske dejavnosti je ključnega pomena tudi dobra gostinska oprema. Ta sicer ne predstavlja zelo izrazitega dejavnika, saj se več pozornosti posveča hrani in drugim zadevam, a na dolgi rok se nedvomno izkaže za nadvse pomembno. Vsak gostinec se mora torej opremiti s primerno opremo, ki bo zagotavljala nemoteno in uspešno opravljanje dejavnosti. Ne le, da mora oprema poskrbeti za učinkovito delo in dobre rezultate, zadostiti mora tudi določenim pogojem in predpisom, predvsem glede higiene.
Kateri so tisti najpomembnejši pripomočki v zaledju gostinskega lokala? Gotovo pride še posebej do izraza pomivalni stroj. Vsak gostinski lokal ima pri delovanju redno v uporabi veliko število razne posode, večinoma predvsem kozarce, seveda pa tudi kuhinjsko opremo in druge zadeve, ki jih je treba vsaj občasno temeljito očistiti. Ker gre za zahtevno okolje, mora biti pomivalni stroj pripravljen na velike obremenitve, zato je nujna izbira zanesljivega in zmogljivega izdelka za to vlogo.
Enako velja za druge pomembne naprave v kuhinji gostinskega obrata. Pomivalni stroj pri pripravi hrane ne pride toliko do izraza, več pozornosti običajno namenjamo štedilniku, ki je prav tako nedvomno ena izmed ključnih naprav v kuhinji. Gostinska oprema gotovo vključuje tudi dober štedilnik, ki omogoča pripravo raznovrstnih jedi, k temu pa lahko dodamo še razne pečice, peči in druge naprave, ki pomagajo pri pripravi hrane. Zanimivo je sicer, da lahko tudi brez takšnih pripomočkov vodimo uspešen gostinski lokal, seveda pa bomo morali ponudbo omejiti zgolj na pijačo in kakšne enostavne prigrizke.
V vsakem primeru mora biti gostinska oprema v resne gostinskem obratu prilagojena svojemu namenu. Običajni gospodinjski aparati nikakor ne pridejo v poštev, treba je izbirati v ponudbi naprav industrijske kakovosti. Pomivalni stroj bo izpostavljen redni uporabi in večjim obremenitvam, isto velja za druge naprave – smiselno je vložiti kakšen dodaten evro in zagotoviti izvrstne rezultate.