Katere kartuše za tiskalnike izbrati?

Opravek, ki bi moral biti precej enostaven, a pogosto ni – izbira kartuš. Pogosto je najboljša možnost kar ta, da s seboj vzamemo izpraznjene kartuše iz tiskalnika in jih pokažemo prodajalcu, ki te nadomesti z novimi. A glede na to, da je tako prodajalcev kot kartuš ogromno, spreminjajo pa se tudi želje in potrebe kupcev, je treba včasih izbiri kartuš nameniti nekaj več pozornosti.

V prvi vrsti moramo seveda poskrbeti za to, da bo kartuša združljiva s tiskalnikom. Kartuše Epson na primer sodijo v Epson tiskalnike, kar pa še vedno ni dovolj za brezskrbno odločitev – mnogi modeli tiskalnikov imajo posebne kartuše oziroma določene kartuše ustrezajo le majhni zbirki združljivih naprav. Tako tudi kartuše Epson na primer niso primerne kar za vse Epson tiskalnike, temveč je treba izbrati prave kartuše glede na določen model tiskalnika.

Dodatno izbiro kartuš zaplete dejstvo, da imamo na voljo več vrst kartuš. Ena opcija so seveda originalne kartuše, kakšne so omenjene kartuše Epson. Te so kakovostne in zanesljive, a tudi nekoliko dražje. Neoriginalne kartuše so bistveno cenejše, a ne prinašajo enakih zagotovil za brezhibno delovanje, tudi kakovost ni nujno na pričakovanem nivoju. Na voljo pa imamo še tako imenovane obnovljene kartuše za tiskalnike, ki lahko prinašajo neko kombinacijo lastnosti originalnih in neoriginalnih kartuš. Za nameček gre omeniti še to, da so tako originalne kot neoriginalne in obnovljene kartuše pogosto na voljo v različnih izvedbah, na primer z dodatno kapaciteto, paziti je treba seveda še na to, da izberemo prave barve. V nekaterih primerih so kartuše za tiskalnike na voljo v kakšnih posebnih fotografskih barvah, ki za običajno rabo niso smiselna izbira.

Na koncu pa je pametno pri izbiri kartuš izbrati tudi pravega prodajalca. Kartuše za tiskalnike prodaja cela vrsta prodajalcev, na nekatere se lahko zanesemo bolj, na druge manj, enako velja za njihove izdelke.