Katera bo prava SUP deska?

Supanje zahteva nekaj nujne opreme, največ pozornosti pa bržkone namenjamo deski. Ta je namreč ključnega pomena pri tej dejavnosti in v veliki meri odloča o tem, kako zadovoljni bomo s celotno izkušnjo. To je lahko problem za začetnike, ki ne vedo, kakšno desko izbrati, a tudi tisti, ki imajo na supu že več izkušenj, bodo pri izbiri zelo pozorni – na voljo so namreč različni izdelki, ki se razlikujejo tudi v pomembnih značilnostih in mnogih detajlih. Prav tako se razlikuje za sup cena, kar je pogosto pomemben dejavnik pri izbiri. Dobro je torej poznati različne možnosti, ki so na razpolago, da se lahko odločimo za pravo izbiro.

Vrste SUP desk

Ločimo različne vrste desk, ki se razlikujejo predvsem po obliki. Prav oblika pa seveda v največji meri vpliva še na druge lastnosti, zato ponuja vsaka posamezna vrsta desk povsem svojevrstno izkušnjo.

Najbolj priljubljeni in najbolj iskani supi so tako imenovane all round deske, ki so namenjene vsestranski uporabi. Posebej primerne so za začetnike, saj so oblikovane tako, da ponujajo maksimalno stabilnost in dobro vodljivost, pa tudi nekaj dodatne nosilnosti. Poleg tega je za tak sup cena nadvse ugodna, sploh v začetniških kompletih.

Pogosto v prodaji zasledimo tudi touring deske – to je SUP deska, ki je prilagojena za dolgotrajno veslanje, morda kar potovanje po mirni vodni gladini. Takšna deska je daljša in vitkejša od vsestranske all round deske, zato je tudi hitrejša in bolj odzivna, čeprav ponuja nekaj manj stabilnosti. Poleg tega je za tak sup cena nekoliko višja, čeprav so še vedno precej ugodni.

Nadalje imamo na voljo nekatere različice tekmovalnih desk. Race deske so dolge in vitke, primerne za hitra tekmovanja, wave deske pa so bistveno krajše in širše, takšna je idealna SUP deska za veslanje na razburkani površini in izvajanje trikov na valovih.